Haşere nedir? Bu soruya en kestirme yanıtımız şudur; Asalak, parazit, sürüngen, kemirgen, zehirli örümcek ve çeşitli böcek türlerinden oluşan topluluğun taşıdığı mikroplara ve mikroorganizmalara genel olarak haşere isminiz veriyoruz. Haşereler, bakteri oluşturma, yayma ve taşıma görevlerini üstelenmişlerdir. Zaten genel anlamda haşerelerle insanların yaşadığı alanlar birbirilerinden tamamıyla farklıdır.
Haşereler doğal yaşam ortamlarında ekolojik denge içinde yaşarken, zamanla insan nüfusunun çoğalması ve toprak alanlarını işgal etmesi ağaçları kesmesi durumu haşerelerin gözünü kapalı mekanlarımıza dikmeye zorladı. Bunun nedeni ise haşerelerin besin kaynaklarını kaybetmesi ve aç kalma durumlarıdır.
Haşereler aç kaldıkları zamanlarda önlerine çıkan her şeyi yerler. Haşereler çeşitli yollardan yaşam alanlarımızın tam merkezinde hüküm sürmek istemektedirler. Üstelik ellerinde geçerli kozları da bulunmaktadır. Haşereler solunum sistemi ve bağışıklık sistemimiz üzerinde baskı ve tehlike oluşturur.
Haşereler her fırsatta evlerimize girmeyi başarırlar. Duvar çatlakları, yarıklar, banyo tuvalet boruları, evcil hayvanlar üzerinden, dışarıdan satın alınan bir eşya üzerinden, eşiklerden, açık kapı ve pencerelerden, kapı altlarından, şömine ve bacalardan, çatılardan, tesisat borularını aralarından her fırsatı kullanarak yaşam alanlarımıza rahatlıkla dahil olurlar. Tabi haşere nedir diye küçümseyen kişiler aslında bu yaratıkların bulaştırdıkları hastalıklardan bi haber yaşamaktadırlar.
Haşereler tabi ki çeşitli hastalıklarda yayarlar, verem, tifüs, dizanteri, kırım Kongo kanamalı ateşi, lyme, Akdeniz ateşi, mantar, hepatit virüsü, cilt hastalıkları ve çeşitli alerjik hastalıklar bulaştırır.
Haşerelerin kontrol altına alınması, türlerine göre farklılık ve zaman göstermektedir. Haşerelerin kontrol altına alınma sürecinde kullanılan yöntemler şunlardır;
Sıvı İlaçlama, Kokulu İlaçlama, Kokusuz İlaçlama, Jel ilaçlama, Fare ilaçlama (Fare İstasyonları ve düzenekleri)